Полезни Съвети при избор на дограма - „КАЛИНКОВИ” ООД!

ПРИ КОНДЕНЗ НА ПРОЗОРЦИТЕ

По принцип конденз може да се появи по повърхността откъм помещението на стъклопакета, съответно рамки на прозорци. Тогава се говори още за изпотяване или замъгляване на прозореца. Това обаче на бива да се бърка с поява на конденз във вътрешността на стъклопакета /когато конденза е между двете стъкла вътре в стъклопакета, той е дефектен/ Влагата се появява вътре, когато стъклопакетът се е разхерметизирал напълно или когато е сложен некачествен силипорит (силикагел - хигроскопичен зърнест материал), който не успява да абсорбира добре остатъчната влага в стъклопакета. В жилищните помещения непрекъснато се отделя водна пара, могат да се приемат следните количества:

 • издишан от човек въздух: дневно количество 1 до 2 литра
 • готвене: дневно до 2 литра при четиричленно семейство
 • къпане, поливане на цветя, пране и др.: дневно до 3 литра при четиричленно семейство.

Появата на конденз започва от края на стъклото, като най-студена част от жилището. Освен широките первази, както и рамката на крилото могат да затруднят въздушния поток, така че влагата в долния край на стъклото може да се появи по-рано отколкото в средата му.
Конденз може да се появи в неотоплявани помещения. Причината е в постепенното изстиване на помещението през нощта и насищането на въздуха с водни пари от дишането при относително ниска температура.
Конденз може да настъпи не само на прозорците, но и на всички студени места в помещението. Това води до петна плесен и мухъл по стените.
При спазване на определени правила конденза може да се намали или изчезне.

 1. Да се проветряват повече помещенията, в които се образува конденз. Това обаче не бива да става чрез продължително проветряване/ отваряне на клапа/.
 2. Проветряване чрез широко отворен прозорец спестява енергия и предотвратява появата на конденз и мухъл. Прозорците се отварят широко за около 5-10 минути, при изключено отопление, така че наситения с водна пара въздух се заменя с нов по-студен. Това трябва да се прави три четири пъти на ден.
 3. На помещенията от северната страна трябва да се обърне особено внимание, тъй като през зимата те изстиват по-бързо от южните. Добре е да се поддържат температури 17-18 градуса.
 4. Да се поддържат възможно най-малки температурни разлики между различните помещения в жилището.
 5. Препоръчително е сутрин помещенията да се проветряват поне 20 мин. и след отваряне на прозорците да се осигури непрекъснато отопление.
 6. Избягването на конденза може да се избегне и чрез промяна на потока на топлия въздух.
 7. При липса на отоплително тяло ситуацията става благоприятна за образуване на конденз и мухъл.
 8. По възможност отопление, да не се включва и изключва да се поддържа относително еднаква температура през цялото денонощие.

ОГРОМНИТЕ СТЪКЛОПАКЕТИ СЪЗДАВАТ ОГРОМНИ ПРОБЛЕМИ

При вратите е добре да бъде поставен делител /кемпфер/, който създава стабилност на вратата и не й позволява да "провисне". И още: представете си една витрина от стъклопакет /24 mm/ с размери 2000 mm х 2100 mm – какво става като я монтирате на студено? Стъклата се слепват! Защото стъклопакетите обикновено се правят на топло и от студа въздухът в тях се свива и “засмуква” стъклата!!! Как да го избегнете ли? Можете да поискате по-дебели стъкла или просто поръчайте допълнителен вертикален кемпфер, който ще утежни цената на позицията с не повече от 2 - 3%.

ПОНЯТИЕ КАТО "ЦЕНА НА КВАДРАТЕН МЕТЪР" В ОБЩИЯ СЛУЧАЙ НЯМА

Цената на квадратен метър може да бъде изчислена едва след като се вземат предвид всички особености на Вашия конкретен случай и бъде дадена обща стойност на позицията.

ЗВУКОИЗОЛАЦИЯТА

Звукът преминава лесно през еднакво дебели стъкла, например 2 по 4 mm. Ако сложите 4 и 5 mm, ще има малко по-добър ефект. На съвсем друго ниво е звукоизолацията на троен пакет със стъкла, например, 4, 5 и 6 mm, a ако и разстоянията между тях са различни – ефектът наистина е голя.
Колкото по-нисък е коефициентът К, толкова по-добра е изолацията. За да се повиши топлоизолацията се използва стъклопакет от нискоемисийни. Друг начин за повишаване на топлоизолацията е замяна на въздуха във вътрешното пространство на стъклопакета с аргон. К-стойността намалява допълнително с още 0.3-0.4 W/м2.


КАКВО ДА ИЗБЕРЕМ - АЛУМИНИЕВА ИЛИ PVC ДОГРАМА?

PVC Дограма

Поливинилхлоридът има по-нисък коефициент на топлопроводимост, което значи, че задържа по-успешно топлината в помещението, доколкото това зависи от профила (площта на профила е средно около 15-20% от тази на целия прозорец – т.е. не е с решаващо значение за общия топлинен ефект). PVC старее по-бързо от алуминия (20-30 години), защото е с органичен произход. По същата причина е и по-податлив на капризите на климата и при големи температурни амплитуди структурата на материала се нарушава и профилът се изкривява. PVC дограма се изработва и монтира по-лесно, заради природата на самия материал, който, естествено, е по-мек и гъвкав от алуминия. Вследствие на дълго излагане на силно слънце по-некачествената (т.е. най-евтината) дограма пожълтява. PVC дограмата изисква минимална поддръжка – не се нуждае от боядисване, третиране със специални препарати, а просто от измиване с мека кърпа и сапун. PVC профилът има голямо линейно разширение - 2-3 мм на метър (в зависимост от произхода и още по-голямо).
 • Изработката на PVC профилите изисква по-малко инвестиции, което в края на краищата понижава цената на дограмата.
 • PVC кондензира влагата по-трудно от алуминия. Така или иначе при влажност в помещението над 60% влагата кондензира трудно върху профила и лесно върху стъклопакета, студените стени и ъгли.
 • PVC позволява поставяне на обков с многоточково затваряне на достъпна цена. Този тип обков, освен противовзломен ефект, дава възможност за по-прецизно настройване на пантите и предотвратяване на ефекта “духа ми от дограмата”.
 • Ъглите на PVC дограмата се лепят, което предотвратява духане през тях, но... от друга страна прави невъзможно внасянето на големи каси (за портали, например) в повечето помещения.

Алуминий (алуминиева дограма)

Алуминият е неподатлив на големите температурни амплитуди по нашите географски ширини – от крайно горещото (почти африканско) лято до минус 20 градуса през зимата (60 градуса по Целзий амплитуда). Тоест структурата на алуминия не се нарушава с течение на времето. Алуминият е по-енергоемък продукт и съответно по-скъп от PVC. Алуминият не променя и външния си вид през годините. Не се нуждае от никаква поддръжка, освен елементарно почистване. Алуминият е по-студен материал и по-лесно кондензира влагата. Здравината на този материал позволява сложни решения като окачени и структурни фасади, покривни конструкции, зимни градини. Некачествената алуминиева дограма (ще я познаете по ниската й цена), поставена в среда с висока соленост (край морето, например), дава неприятен ефект – по повърхностния й слой се появяват шупли.
 • Малко по-скъпият вариант на алуминиева дограма - с прекъснат термомост - доближава топлоизолационните й характеристики с тези на PVC. "Термо" алуминият позволява поставянето на механизми с многоточково затваряне, с възможност за фина настройка на отваряемите части.
 • Ако Ви омръзне алуминиевата дограма, можете да я продадете на 30% от стойността на новия профил, което е немислимо при PVC.
 • ЦВЕТОВЕТЕ !
  С алуминиева дограма имате практически неограничен избор на цветове. Освен по RAL (стандартизирана световна класификация на цветовете с над 800 цвята) можете да избирате и между така наречените ефекти SABLE, POLYDROX, METALLIC и други.
 • Стандартният профил с прекъснат термомост позволява поставянето на 12 вида стъклодържачи за 6 вида стъклопакети, докато PVC профилите ограничават дебелината на стъклопакета до 2-3 вида.
 • Алуминият не съдържа токсични вещества и е пожаро- и земетръсоустойчив.

 

AL ИЛИ PVC ДОГРАМА

AL ИЛИ PVC ДОГРАМА

За да Ви помогнем в Избора на Алуминиева или ПВЦ Дограма

 

Шофьорски курсове

Шофьорски Курсове

„КАЛИНКОВИ” ООД провежда шофьорски курсове за любители – категория „В” и за мотопед – категория „М”.
За осъществяването на тази дейност фирмата разполага с чисто нов автомобил Опел Зафира, специално оборудван за тази цел. ... Шофьорски Курсове в Добринище

 

 

Обществена пералня

Обществена Пералня КАЛИНКОВИ

„КАЛИНКОВИ” ООД разполага с модерно оборудвана пералня с капацитет 400 кг. на ден и осигурява транспорт от и до обекта на клиента.
Прането се извършва в индивидуални перални за всеки отделен клиент като се използват висококачествени препарати и умекотители... Обществена Пералня в Добринище